Revit Standards Gebruikersdag drukbezocht

Hoewel het alweer eventjes geleden is, willen we toch nog even terugblikken op een geslaagde Revit Standards Gebruikersdag op dinsdag 27 juni 2017. Allereerst waren wij van de Revit Standards Foundation (RSF) als organisator van dit evenement, zeer content met de opkomst. Zeker 150 geïnteresseerde gebruikers van de standaarden wisten hun weg te vinden naar de Bouwcampus van de TU Delft.

Bijgepraat tijdens ochtendsessie

De bezoekers werden tijdens de ochtendsessie van deze gebruikersdag door verschillende sprekers bijgepraat over ontwikkelingen van de RSF en de geboekte vooruitgangen met de Dutch Revit Standards (NL-RS). En RSF heeft niet stilgezeten!    

Zo lichtte Sander Philippa plannen van RSF omtrent een open source checker toe. RSF wil deze tool, die BIM-modellen kan controleren op een juiste toepassing van de NL-RS, vrij beschikbaar stellen. De tool is nog volop in ontwikkeling en partijen worden nu door RSF uitgedaagd hem verder uit te bouwen, ontwikkelen en beheren. 
Nieuwe releases NL-RS onderweg

Ook werd de nieuwe website van de stichting gepresenteerd en vertelde Emiel Ham over de voortgang van de werkzaamheden van de Technische Commissie (TC). Ham besprak kort de verschillende versies van de standaard (2.5.1 en  2.5.2) die zijn uitgekomen en dat de ILS-handleiding naar het Engels is. vertaald. Ham kondigde ook de nieuwe release van de NL-RS aan. In september 2017 wordt versie 3.0.1 verwacht. Een maand later volgt de eerste generieke basis standaard; de RS 1.0.

Belgische versie NL-RS krijgt gestalte

Met een kwart Belgische stakeholders konden onze zuiderburen op dit evenement natuurlijk niet ontbreken. Jan van Sichem wist op een humoristische en boeiende manier de Belgische bouwbranche uiteen te zetten. Hij lichtte toe hoe de Belgische versie van de NL-RS langzaam gestalte krijgt. Een Belgische versie omdat er naast overeenkomsten met de Nederlandse bouwwereld, ook opmerkelijke verschillen zijn. Zo is in België de architect verantwoordelijk voor de hoeveelheden binnen een project. De TC waakt over de borging van de gemaakte afspraken.

Vorderingen Family Doors

Mark Maas, voorzitter van de Expertgroep Family Doors gaf de bezoekers een inkijkje in de vorderingen van de expertgroep. Hierbij werd duidelijk dat er nog vele hobbels genomen moeten worden. De expertgroep heeft onder meer aandacht voor vele normen die elkaar tegenspreken. (Zo staat de in Nederland veel gebruikte DIN-norm haaks op de definities vastgelegd door Buildingsmart.) Maar is ook druk met het volledig ontleden van de deur. Alle benodigde eigenschappen van een deur, gedurende de totale levenscyclus, worden in kaart gebracht. Dit vertaalt zich in een serie parameters waarmee de totale keten uit de voeten kan. 

Zelf aan de slag

Na een broodje en een kop koffie gingen de bezoekers zelf aan de slag. Tijdens kleine workshops was er volop gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen. Veel belangstelling was er voor de toelichting van Martijn de Riet op de standaard. Hij legde uit hoe de standaard tot stand is gekomen en waarom e.a. is opgebouwd zoals het is opgebouwd. Maar ook de NLRS Checker tool mocht op veel belangstelling rekenen. Verder werd er gediscussieerd over  welke rol de NL-RS zou moeten spelen in een BIM-Protocol. 

De bezoekers waren meer dan tevreden en gaven aan de dag als zeer succesvol te hebben ervaren. Dit vraagt dus om een vervolg
 

  1. Programma gebruikersdag 2017 door Mark Wieringa
  2. Presentatie NLRS Checker door Sander Philippa
  3. Presentatie nieuwe website door Mark Maas
  4. Presentatie Technische Commissie door Emiel Ham
  5. Presentatie BERSnl door Jan Van Sichem
  6. Familie Guide Doors, stand van zaken door Mark Maas
  7. NLRS Implementatie bij de BAM door Henk Molhoek
  8. Presentatie Cad & Company