NLRS v.3.0.1 definitief

 

De NLRS v.3.0.1 nu te downloaden!

 

De NLRS versie 3.0.1 is nu gratis verkrijgbaar op de downloadpagina van de website van de Revit Standards Foundation (RSF). Deze laatste versie van de Nederlandse Revit Standaard is een uitbreiding en verbetering van versie 2.5.2. De RSF is ongelofelijk trots op deze mijlpaal!

 

In februari 2020 werd de NLRS v.3.0.1 al gepubliceerd op de website van RSF, toen ter publieke consultatie. Gebruikers hadden dertig dagen de tijd om de nieuwe standaard te testen en de Technische Commissie (TC) van op- en aanmerkingen te voorzien.

Vanwege de overweldigende hoeveelheid binnengekomen reacties, heeft de TC extra tijd nodig gehad om alle terecht ingebrachte opmerkingen in het definitieve publicatiedocument te verwerken. Dus is besloten de consultatieperiode te verlengen tot de zomer. 

 

De NLRS

In de NLRS zijn standaard afspraken vastgelegd, die het mogelijk maken om informatie uniform te borgen in een Revit-model. Door met deze standaarden te werken, wordt orde geschept in de informatiestructuur. De uitwisseling van informatie tussen partijen wordt zo eenduidig, efficiënt en minder foutgevoelig. De NLRS bevat afspraken over Naamgeving, Object Styles, Parameters, Mapping, Algemene modelleerregels en Documentatie.

 

Waarom een update?

Na de release van NLRS v.2.5.2 een aantal jaar geleden, is er op het gebied van standaardisatie veel veranderd in de bouwsector. De NLRS is met deze ontwikkelingen meegegroeid en in deze laatste versie (v.3.0.1) sluit het beter aan op deze externe ontwikkelingen. Deze nieuwe versie is qua structuur en opbouw afgestemd op de RS v.1.0.1, daarnaast zijn diverse standaarden uit de bouwsector opgenomen. Een overzicht van de aanpassingen vindt u onderaan dit bericht. 

 

Vanuit het bestuur en de TC van RSF: Hartelijk dank voor iedereen die de tijd heeft genomen het document te bekijken, ermee aan de slag te gaan en om ons te verrijken met alle bevindingen. Het is mede dankzij u en onze stakeholders dat we deze mooie mijlpaal hebben bereikt!

 

Als u meer wilt weten over de consultatieprocedure en de totstandkoming van onze publicaties, kunt u dat nalezen op de FAQ-pagina op de website van RSF.

De oudere versies van de NLRS blijven ook beschikbaar op de downloadpagina.

 

Overzicht wijzigingen

 

Naamgeving: 

Naamgevingsafspraken consistenter gemaakt

 

Materialen:

- Volledig nieuwe materialenbibliotheek, met dank aan Ron van Grinsven, BAM.

- Materialen opgenomen in template, niet langer in apart adsklib-bestand

- Naamgeving materialen consistenter gemaakt

- Thermal en Physical Assets verwijderd uit standaard bibliotheek

 

Mapping & Classifications:

- Nieuwe Autodesk IFC parameters toegevoegd.

- Custom PropertySets voor UVIP-Aedes ILS, ILS O&E en NLRS parameters

- ParameterMappingTable uitgebreidt

 

Shared Parameters:

- Shared Parameters uitgebreid met ondersteuning Aedes UVIP ILS en ILS Ontwerp en Engineering

- Naamgeving Shared Parameters verbeterd

 

Object Styles:

- Algemene Object Styles voor Detail Items en Generic Models toegevoegd.

 

Overig:

- Revit Model Check file toegevoegd. Met dank aan Arjan Ikink, BIM Coördinator bij PHB Deventer voor de gemaakte uitbreidingen!

- Zie verder de changelog voor kleinere wijzigingen en verbeteringen.

 

Template:

- Volledig opnieuw opgebouwd, native Revit 2018

- Bibliotheek componenten verwijderd (komen terug in de Onderwijsmodellen)

- View types, templates en filters vernieuwd

- Standaard Sheets aangemaakt