Lancering Revit Standards Foundation goed bezocht

Op donderdag 14 januari vond de feestelijke lancering van de Revit Standards Foundation plaats in het bijzijn van zo’n 100 aanwezigen op de sfeervolle locatie van Inner Style te Maarssen. Formeel gezien deed de oprichting van de Revit Standards Foundation zich al voor op 11 september 2015. Sinds dat moment is er hard gewerkt aan het vormgeven van de stichting. Onder de gasten waren naast stakeholders, donateurs en geïnteresseerden uit de bouwwereld ook softwareontwikkelaars aanwezig. Allen wilden meer weten over deze kersverse stichting. Het was een boeiende bijeenkomt waarbij een sfeer van vernieuwing en samenwerking heerste. Hieronder een verslag van die middag.

De bijeenkomst werd officieel geopend door Mark Wieringa, voorzitter van de stichting, waarna een vijftal boeiende presentaties door stakeholders van de stichting volgden. Vanuit verschillende invalshoeken werd het doel en het belang van de stichting uiteengezet.

Aart van Gelder (UNETO-VNI) nam de aftrap en zette uiteen hoe UNETO-VNI na 15 jaar hard werken hun standaard ETIM (Europees Technisch Informatie Model) heeft laten uitgroeien tot een breed gedragen standaard in de installatiebranche. Inmiddels wordt de ETIM classificatie in meer dan 10 EU-landen met succes toegepast en tonen de Verenigde Staten ook interesse. Van Gelder gaf drie redenen voor dit succes: Volharden, volharden en nog eens volharden. “Bij het ontwikkelen van een standaard zul je op veel weerstand stuiten”, zo waarschuwde Aart. “Verandering brengt nu eenmaal onzekerheden met zich mee.” Volgens Van Gelder gaat het erom dat je zoveel mogelijk aansluiting zoekt bij bestaande standaarden die al gebruikt worden. Daarnaast dienen de standaarden zoveel mogelijk open te zijn en vooral praktisch toepasbaar. Anders loop je het risico dat ze nooit gebruikt gaan worden in de praktijk.

Jeroen Pat, voorzitter van de Revit Gebruikers Groep (RevitGG), volgde met een presentatie waarbij hij de aanwezigen uitdaagde om vooral te gaan samenwerken. Ook benoemde hij in vogelvlucht de ontstaansgeschiedenis van de RevitGG en de ontwikkeling van de DRS (Dutch Revit Standards). Jeroen Pat eindigde met een toekomstvisie waarin hij vertelde te verwachten dat de beschikbare online content steeds meer moeten gaan voldoen aan continu veranderende eisen en wensen. Dat kan alleen realiteit worden wanneer er op internationaal niveau afspraken gemaakt worden. Pat concludeerde dan ook dat we die toekomst samen dienen te gaan schrijven.

De derde spreker was Jurjen Haitsma, directeur bij Dura Vermeer Bouw Zuid West BV. In een open en eerlijk verhaal zette hij de huidige stand van zaken op gebied van BIM binnen Dura Vermeer uiteen. Daarnaast legde hij uit dat veel marktpartijen waarmee Dura Vermeer werkt het belang van BIM nog niet zien. Ondanks dat boekt Dura Vermeer veel succes met het toepassen van BIM. Haitsma besloot zijn presentatie met het benoemen van het belang van de DRS voor het bedrijf: ” De DRS is een goede standaard voor het opbouwen van een objecten bibliotheek voor b.v. Vault. Hiermee wordt content gegenereerd die herbruikbaar is voor meerdere projecten.”

Na een koffie pauze was het de beurt aan Philip Janssens van Virtaulic. Op indrukwekkende wijze betoogde hij het belang van standaardisatie. Virtaulic maakt mechanische buiskoppelingen voor tal van verschillende disciplines zoals voor de scheepsbouw, de utiliteitsbouw en de offshore. Hierbij genereren ze content voor 21 verschillende software pakketten welke wereldwijd worden toegepast en dus steeds geschikt moeten worden gemaakt voor lokale eisen en wetgevingen. Hun belang voor standaardisatie is dus erg groot. Janssen vervolgt: “Revit Standards kan ons helpen om te begrijpen wat de markt nodig heeft en verwacht van onze content. Virtaulic is erg vooruitstrevend en heeft zelf een eigen plugin geschreven voor Revit. Hun content is eenvoudig aan te passen en wijzigingen worden automatisch doorgevoerd in het hele project. Zelfs maximale buis lengtes worden automatisch meegenomen. Indien een tekenaar dus een buis van 100m tekent dan wordt deze opgesplitst in een aantal verkrijgbare maximale lengtes. Koppelingen worden automatisch geplaatst en gaan dus mee in de telling. Hiermee loopt Victaulic voorop. Het ligt voor de hand dat meer leveranciers dit soort tools gaan ontwikkelen in de toekomst.

Jacqueline Meerkerk besloot het vijftal presentaties namens het BIM loket en The Dutch BIM Gateway met een presentatie over het belang van het werken met open standaarden. Ze opent sterk met de vraag wat nu de beste innovatie uitvinding is geweest van de afgelopen 100 jaar. Dit bleek niet de uitvinding te zijn van de gloeilamp of de telefonie te zijn. Het was de uitvinding van de zeecontainer die wereldwijde handel goedkoop maakte. De standaardisatie van die zeecontainer is een ongekend succes. Ze passen altijd en overal op elkaar. Alle kranen en vrachtauto’s zijn er op afgestemd, wat het tot een groot succes maakt. Meerkerk gaat verder: ‘Er komt meer en meer data beschikbaar, waardoor de virtuele wereld steeds meer integreert in de werkelijke wereld. In die nieuwe wereld zal bij de besluitvorming de beschikbare data een steeds belangrijkere rol krijgen. Doordat we nu vaak niet gestandaardiseerd werken creëren we een enorme berg digitale afval. Data waaraan geen informatie te ontsluiten valt en dus waardeloos is. Het zorgt voor miscommunicatie en frustratie.” De oplossing van het data probleem ligt volgens van Meerkerk in het werken met open standaarden. Dat waarborgt dat data ten alle tijden ontsloten kan worden en dus hergebruikt kan worden. Om het werken met open standaarden te bevorderen is het BIM loket in het leven geroepen.

De bijzondere middag werd geïnspireerd en opgetogen afgesloten met een borrel. Uniek dat zoveel verschillende partijen hun eigen belang opzij durven te zetten en de intentie hebben uitgesproken om echt samen te gaan werken aan een standaard waar een ieder zijn of haar voordeel mee kan behalen. Een standaard die het uitwisselen van content mogelijk maakt en een einde maakt aan de digitale vervuiling.