Interesse voor de BERS tijdens Brussels Digital Construction 2018

  

Ook in België digitaliseert de bouw in rap tempo. Reden voor de Confederatie Bouw om voor de tweede keer de vakbeurs Brussels Digital Construction te organiseren. Op 24 en 25 oktober kwam bouwend België hier samen om van gedachten te wisselen over technologische ontwikkelingen in de bouw, waaronder BIM. RSF-bestuurslid Jan van Sichem gaf een workshop over de Revit Standards.

De adoptie van BIM is in België nog relatief jong in vergelijking met Nederland. Maar nu al groeit ook in België de behoefte aan een uniforme manier van werken in BIM. Gaandeweg ontdekt men ook hier dat standaardisatie in de verwerking van modelinformatie nodig is om chaos te voorkomen.

Omdat BIM terrein wint in België en een grote rol speelt in de digitale toekomst van de bouw, werd tijdens de vakbeurs in Brussel voor ingenieursvereniging ie-net de BIM-praktijkdag gehouden. Jan Van Sichem, bestuurslid van Revit Standards Foundation gaf hier zijn Belgische collega’s een uitéénzetting van wat de Revit Standards inhouden, de noodzaak van standaardisatie en hoe we tot een Belgische variant op de standaard (BERS) zijn gekomen.

Lovende reacties
De reacties waren zeer positief. Zelfs Bart Ingelaere, voorzitter van het Cluster BIM van het WTCB (toonaangevende Belgische vakgroep van aannemers), kwam zijn licht opsteken over de Revit Standards. Na afloop gaf hij aan de BERS zeer interessant te vinden: ‘We moeten hier iets mee, maar het blijft wel lastig omdat het een product-specifiek platform is.’

Jan van Sichem: ‘Uiteraard hopen wij ook in België in officiële overheidsdocumentatie genoemd te worden als aanbevolen standaard. Maar voor nu is deze erkenning van de voorzitter van het Cluster BIM al een flinke opsteker. Ook in België wordt langzaam maar zeker duidelijk dat wij niet zomaar een clubje hobbyisten zijn.’

Stand van zaken BERS
De Technische Commissie werkt op dit moment de internationale Revit Standards uit. Zodra deze klaar zijn, kan de Belgische variant; BERS hieraan getoetst en vervolgens gepubliceerd worden.